LUCAS VAN ROBAYS
gezien en ervaren door Stefan Vancraeynest

Lucas van Robays is niet voor één gat te vangen, lees “in een stijlrichting onder te brengen”. Heel eigenzinnig schildert en vertelt hij zijn eigen weg zonder zich al te veel te bekommeren om stromingen, zonder zich te laten bepalen of beperken door richtingen. Eén constante in zijn werk: een eerlijke zoektocht naar pure, universele figuratieve schoonheid en volmaakte harmonie. Met liefde, passie zelfs voor het ambacht, het vak, het métier. Een allerindividueelste expressie van zijn eigen schoonheidservaring.

Het werk van Lucas van Robays straalt permanente verwondering en bewondering uit van en voor eenvoudige, kleine dingen, anekdotes die hij aan hun context onttrekt en in kleurrijke evidentie zet. Zijn werk verstilt, onthaast, ademt vakkundig geschilderde rust en sereniteit. Geen grote allegorische verhalen in het werk van Lucas van Robays, geen grote engagementen, geen zot geweld maar de stilte die ontstaat uit reflectie en een meditatieve rust, een contemplatieve transparantie uitstraalt. Hij knipt zijn onderwerpen uit een context, laat de kijker de vaak al te zeer “duidende” context zelf raden maar suggereert ondanks de rust en de poëzie ook vaak een zekere spanning.

De poëtische schoonheid van de zee suggereert ook de dreigende kracht van het bruisende water, het kind bij zoveel water de kleinheid van de mens, de ondraaglijke lichtheid van een veertje roept kwetsbaarheid en broosheid op, een vlucht vogels of een paard in volle galop evoceren de dynamiek van de beweging, een dode hommel doet, zonder te bruuskeren of choqueren, even heel stilletjes aan de eindigheid der dingen denken, een hulpeloos, onschuldig schaap straalt zachtmoedige liefdadigheid uit. Alles schildertechnisch vakkundig geborsteld met zin en oog voor detail en met een rijk en gevarieerd palet, een boeiend coloriet.

En heel soms ook, laat Lucas zich snaaks verleiden om de grenzen van het (zijn) métier te verkennen en af te tasten via ambitieuze stijloefeningen. Dan kijkt het meisje met de parel je wat bedeesd en bescheiden aan vanuit een antieke lijst of hangt een haarfijn geschilderde kanten jurk of brokaten kleed in groot ornaat aan Bourgondische hoven te refereren.